Impozite și alte taxe

January 16, 2014 Andrei Diverse

Era o replică într-un film (Meet Joe Black): de moarte și de impozite nu scapi. Dacă moartea nu se știe exact când vine, impozitele vin sigur la 1 ianurie în fiecare an.

Începe anul, ai de plată. Că trebuie să să încaseze și statul bani de undeva. Problema apare când aceste impozite se modifică periodic și nu mai știi cât ai de plată. Sau nu se modifică impozitul, dar schimbi tu obiectul impozitat iar la cel nou ai de plătit altă sumă.

Să luăm de exemplu un autoturism. Ipotetic vorbind, nu ieșiți acum în stradă să furați mașini. Dacă-ți cumperi mâine o mașină ai de plătit pentru ea taxa de îmatriculare (timbru de mediu, sau ce denumire o mai avea în prezent), impozit, asigurare, rovinietă și benzină (cu 7 cenți mai scumpă). Ca să faci un total îți trebuie un calculator timbu auto, un calculator impozit auto, un site care să-ți calculeze asigurarea și un drum până la benzinărie.

Partea bună cu impozitele e că ai o perioadă mai mare în care poți să le plătești. Restul trebuie să le plătești ca să poți circula cu mașina. Chiar dacă asigurările au început să aibă tarife absurde, în special pentru tineri, ajungându-se în situații în care asigurarea costă mai mult decât mașina în sine (pentru o Dacia din anii 90, cu o valoare sub 200 lei, asigurarea pentru un tânăr ajunge și la 3000 lei).

O situație aproape la fel de ciudată apare la timbrul de mediu. Astfel, în cazul unui Logan din 2005, a cărei valoare e undeva sub 2000 EUR, timbrul costă 1500. Și astfel ajungi într-o situație în care e mai ieftin să cumperi o mașină mai nouă decât una veche.

Logica folosită la calcularea acestor taxe este una care sfideaază puțin bunul simț însă nu prea avem ce face, trebuie acceptată ca atare.


Vorbeste acum sau taci pe vecie.

Andrei-Florin Ciobanu - Powered by WordPress and HQ Premium Themes.